Składniki:
1/2 kg szynki wieprzowej
1/2 kg piersi z kurczaka
3 płaskie łyżeczki soli peklowej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 zmiażdżony ząbek czosnku
3 łyżeczki żelatyny
sznurek bawełniany
60 cm jelita średnicy 73 mm np. osłonki termokurczliwe
Przygotowanie:
Szynkę mielimy a filety kroimy w 2 cm kostkę. W osobnych pojemnikach wyrabiamy mięsa, aż masy będą kleiste wcześniej dodając po połowie porcji soli peklowej. Schładzamy jedną dobę. Osłonki wkładamy na 10 - 15 minut do letniej wody i związujemy jeden koniec. W 3 łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę, studzimy i mieszamy z mięsem oraz przyprawami. Ciasno napełniamy masą jelita. Wkładamy do garnka z zimną wodą i parzymy w 80 stopniach przez 1 godzinę 45 minut. Kiełbaski studzimy i chłodzimy w lodówce przez 8 godzin.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz