1 maj 2016

Kiełbasa wieprzowo - drobiowa.

Kiełbasa wieprzowo - drobiowa.

Składniki:

1/2 kg szynki wieprzowej

1/2 kg piersi z kurczaka

3 płaskie łyżeczki soli peklowej

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 zmiażdżony ząbek czosnku

3 łyżeczki żelatyny

sznurek bawełniany

60 cm jelita średnicy 73 mm np. osłonki termokurczliwe

Przygotowanie:

Szynkę mielimy a filety kroimy w 2 cm kostkę. W osobnych pojemnikach wyrabiamy mięsa, aż masy będą kleiste wcześniej dodając po połowie porcji soli peklowej. Schładzamy jedną dobę. Osłonki wkładamy na 10 - 15 minut do letniej wody i związujemy jeden koniec. W 3 łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę, studzimy i mieszamy z mięsem oraz przyprawami. Ciasno napełniamy masą jelita. Wkładamy do garnka z zimną wodą i parzymy w 80 stopniach przez 1 godzinę 45 minut. Kiełbaski studzimy i chłodzimy w lodówce przez 8 godzin.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz