16 lut 2016

Róża z plastrów jabłka

Jako pierwszą dekorację zaprezentuję Wam różę z jabłka od której zaczynałem swoją przygodę z dekorowaniem potraw. Pamiętam jak ponad 20 lat temu wzbudzała zachwyt na różnych uroczystościach rodzinnych. Jestem pewny że i w dniu dzisiejszym będzie efektownym elementem Waszych dań który będzie przyciągał wzrok i zachęcał do jedzenia przygotowanych potraw.

Materiał: jabłko
Potrzebne narzędzia: nóż o cienkim ostrzu



12443460214d53ff54391cc_big
20493928114d6a3b6fd721a_big 
Połówkę jabłka nacinamy na bardzo cienkie plasterki grubości około 1-2 mm
carving
Nacięte plasterki wkładamy do roztworu wody z solą ( 2 łyżki stołowe soli na szklankę wody).
Po upływie kilku minut plasterki staną się elastyczne.

carving
Jeden z mniejszych plasterków zwijamy w rulon

carving
carving
Na pierwszy plasterek nawijamy drugi o podobnej wielkości.

carving
carving
Następnie nakładamy trzeci plasterek i kładziemy naszą dekorację skórką jabłka na deskę
tak jak pokazano na zdjęciu.

carving
Zaczynając od najmniejszego nakładamy plasterki tak aby drugi zachodził na pierwszy
czyli na tak zwaną zakładkę.

carving
Wkładamy nóż pod dekorację i układamy ją na talerzu.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz