Wykorzystanie tej dekoracji nie kończy się na ułożeniu jej na półmisku czy desce serów. Z wyciętych papryk można ułożyć bukiet, który włożymy do flakonu wypełnionego szatkowaną białą lub pekińską kapustą. Kwiaty z papryki mocujemy na drewnianych patyczkach (ja używam leszczynowych lub grabowych, ale mogą być inne), które wkładamy do flakonu i maskujemy gałązkami bukszpanu lub inną zieleniną.
Bukiet będzie wspaniałą dekoracją Waszego stołu, wzbudzającą zachwyt i uznanie w oczach Waszych gości.
Potrzebne narzędzia: nóż syjamski
Odcinamy od czoła kawałek papryki.
Cięcie zaczynamy prowadzić od dolnej części papryki na środku jednej "ćwiartki"
prowadząc nóż pod kątem 45 stopni w stosunku do nacinanej powierzchni i kończymy na środku następnej.
prowadząc nóż pod kątem 45 stopni w stosunku do nacinanej powierzchni i kończymy na środku następnej.
Drugi
płatek zaczynamy nacinać w miejscu zakończenia poprzedniego i kończymy
na środku następnej "ćwiartki”. Z trzecim i czwartym postępujemy
identycznie jak z poprzednimi z tym że ostatni czwarty płatek kończymy
nacinać w miejscu rozpoczęcia pierwszego.
Delikatnie rozłączamy paprykę na dwie części.
Każdy z czterech płatków rozcinamy na pół.
Po włożeniu dekoracji do zimnej wody płatki po kilku godzinach ładnie się rozłożą (zdjęcie główne)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz