Warzywa i owoce, których będziemy używać powinny być świeże i
najlepszej jakości, dzięki temu okres przydatności wykonanych dekoracji
będzie dłuższy. Zakupione warzywa i owoce przechowujemy w lodówce lub
chłodnym pomieszczeniu. O ile jest to możliwe myjemy je dopiero przed
ich użyciem gdyż woda przyśpiesza proces gnicia. Wykrawanie zaczynamy od
materiału, który jest bardziej odporny na wysychanie i psucie. Najpierw
rzeźbimy w marchwi, buraku, białej rzodkwi, kalarepie, arbuzie,
melonie, ogórku, cukinii, które odpowiednio przechowywane zachowają
przydatność 2 – 3 dni. Z mniej trwałych materiałów takich jak papryka,
rzodkiewka, kapusta pekińska czy por nie należy wykonywać dekoracji
wcześniej jak jeden dzień przed ich eksponowaniem.
Wykonane dekoracje
z warzyw przechowujemy w zimnej wodzie, w lodówce i codziennie ją
wymieniamy. Owoce takie jak arbuz czy melon należy zrosić raz dziennie
zimną wodą, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz