31 mar 2016

Jak dobierać warzywa i owoce oraz przechowywanie wykonanych dekoracji.

 Warzywa i owoce, których będziemy używać powinny być świeże i najlepszej jakości, dzięki temu okres przydatności wykonanych dekoracji będzie dłuższy. Zakupione warzywa i owoce przechowujemy w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu. O ile jest to możliwe myjemy je dopiero przed ich użyciem gdyż woda przyśpiesza proces gnicia. Wykrawanie zaczynamy od materiału, który jest bardziej odporny na wysychanie i psucie. Najpierw rzeźbimy w marchwi, buraku, białej rzodkwi, kalarepie, arbuzie, melonie, ogórku, cukinii, które odpowiednio przechowywane zachowają przydatność 2 – 3 dni. Z mniej trwałych materiałów takich jak papryka, rzodkiewka, kapusta pekińska czy por nie należy wykonywać dekoracji wcześniej jak jeden dzień przed ich eksponowaniem.
Wykonane dekoracje z warzyw przechowujemy w zimnej wodzie, w lodówce i codziennie ją wymieniamy. Owoce takie jak arbuz czy melon należy zrosić raz dziennie zimną wodą, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz