31 mar 2016

Narzędzia do carvingu.

Zaczynając przygodę z carvingiem musimy się zaopatrzyć w odpowiednie narzędzia. Na początku wystarczy kilka podstawowych przyborów, jednakże ”w miarę jedzenia rośnie apetyt”, dlatego też nasza kolekcja zapewne się powiększy. Nie wyobrażam sobie pracy z warzywami i owocami bez noża tajskiego czy syjamskiego. Bardzo pomocne będą również różne dłuta w kształcie litery ”V” i „U”, kulkownice, nóż kuchenny i obierak, a także osełka do ich ostrzenia itp. Na koniec należy wspomnieć o bardzo ważnym elemencie, jakim jest trzymanie noża oraz jego ostrzenie. W większości nóż do carvingu trzymamy jak długopis czy ołówek. Dzięki takiemu uchwytowi mamy większą możliwość manewrowania nim pod różnymi kątami. Dodatkowo czwarty lub piąty palec służy za podpórkę oraz stabilizuje cięcie. W ten sposób trzymamy nie tylko nóż tajski czy syjamski, ale również dłuta. Na początku może być to dla Was kłopotliwe, po pewnym czasie przekonacie się jak to ułatwia i usprawnia pracę. Istotną rzeczą jest również sposób ostrzenia. Do tego celu możemy użyć: osełki, bardzo drobnego papieru ściernego, ostrzałki ceramicznej. Aby dobrze naostrzyć nóż należy najpierw zwilżyć zimną wodą kamień do ostrzenia lub papier ścierny i przyłożyć do niego nóż pod kątem 20 - 30°, i kolistym ruchem przeciągamy po nim ostrze z obu stron. Ciekawą propozycją jest kieszonkowa ostrzarka firmy Borner, która znakomicie nadaje się do ostrzenia noży tajskich i syjamskich. Natomiast do dłut polecam ostrzałkę ceramiczną, która ma kształt kropli i dzięki temu znakomicie nadaje się do tego celu. Z szerszej zaokrąglonej strony ostrzymy dłuta w kształcie litery „U” natomiast z drugiej wąskiej, dłuta w kształcie litery „V”.


 1. Nóż tajski
2. Nóż tajski z grotem
3. Nóż syjamski
4. Dłuta w kształcie litery „U”
5. Dłuta w kształcie litery „V”
6. Dłuta karbowane

7. Kulkownice pojedyncze8. Kulkownica falista owalna
9. Kulkownice podwójne





10. Nóż trójkątny
11. Nóż do korniszonów
12. Ostrzałka ceramiczna
13. Ostrzarka Borner




14. Spirala wewnętrzna
15. Spirala zewnętrzna
16. Łyżka do wydrążania miąższu



 17. Temperówka do marchwi
18. Temperówka do dużych warzyw
19. Temperówka do żulienów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz