31 mar 2016

Shoarma - mieszanka przypraw.

Autor: Panna Malwinna
Źródło: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/10/shoarma-domowa.html#.UoyqmsT3Gvk
Składniki:
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 czubata łyżeczka soli selerowej (lub 3/4 łyżeczki soli morskiej)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • oliwa
  • mięso (polędwica wieprzowa, pierś z kurczaka, itp)
Przyprawy używamy w proporcji:
1 łyżka oliwy na 2 łyżki przyprawy.
Mięso obtaczamy w przyprawie i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
30 minut przed smażeniem wyciągamy mięso z lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz