Źródło: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/10/shoarma-domowa.html#.UoyqmsT3Gvk
Składniki:
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 czubata łyżeczka soli selerowej (lub 3/4 łyżeczki soli morskiej)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- oliwa
- mięso (polędwica wieprzowa, pierś z kurczaka, itp)
1 łyżka oliwy na 2 łyżki przyprawy.
Mięso obtaczamy w przyprawie i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
30 minut przed smażeniem wyciągamy mięso z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz